We horen vaak dat er veel geld bespaard kan worden met hoogrendementsglas. Dat herhalen we maar al te graag, maar is dat eigenlijk wel zo? En hoe bespaart u dan precies geld? En hoeveel?

Hoe bespaart u met hoogrendementsglas?
Als u op dit moment enkel glas hebt, is het laten aanbrengen van hoogrendementsglas vaak een flinke kostenpost. De kosten lopen al snel in de duizenden euro’s. Maar hoe kunt u dit bedrag weer terugverdienen?

De besparingen die u zult maken gaat u terug zien op uw energienota door verlaagde stookkosten. In de meeste gevallen zult u aanzienlijk minder aardgas verbruiken. Wanneer een ruimte warm is gestookt en de omgevingstemperatuur koud is, zal de warmte er alles aan doen om te zorgen dat het in beide ruimten even warm wordt. De warmere kamer zal dus afkoelen en de koudere ruimte zal iets opwarmen. In een woning is dat net zo. Als het in de woonkamer lekker warm is en buiten ijzig koud, zal de warmte naar buiten willen. Dankzij goede isolatie in de muren gaat dat hoofdzakelijk via de ramen. Omdat de buitenlucht zo groot is, is er van die opwarming niets te merken, maar de afkoeling in huis is wel degelijk te merken. Om die afkoeling tegen te gaan, zal de CV ketel harder moeten stoken en dat kost dus alleen maar onnodig extra energie.

Met hoogrendementsglas kunt u het warmteverlies beperken zodat de CV ketel minder hoeft te verwarmen en er dus minder gas nodig is. Deze manier van warmte in huis vasthouden wordt ook wel een warmteonderbreking of simpelweg ‘isolatie’ (dus glasisolatie) genoemd. De energiekosten blijven lager dan het geval zou zijn wanneer er geen hoogrendementsglas aanwezig was.

Wat kunt u gaan besparen?

Een belangrijke vraag is hoe hoog die besparing precies kan zijn. Helaas valt daar geen duidelijk antwoord op te geven. De besparing hangt niet alleen af van de soort woning, maar ook van de huidige graad van isolatie, de voorkeuren van de bewoners (hoeveel graden moeten de binnenruimtes zijn bijvoorbeeld), het type CV ketel, het soort glas, hoeveel glas er in z’n totaliteit aanwezig is, en ga zo maar door.

Indicatie
Om toch een indicatie te kunnen geven is de besparing doorgaans enkele honderden euro’s per jaar als er van enkel glas naar hoogrendementsglas (HR+ glas) wordt gegaan. Een dergelijke investering is over het algemeen binnen 8 tot 12 jaar terugverdiend. Voor een schatting op maat kunt u het beste contact opnemen met een lokale glaszetter. Deze kan u niet alleen vertellen wat de kosten zullen zijn voor het vervangen van glas, maar ook wat de verwachte besparing per jaar zal zijn.

Hier volgt een indicatie van de besparing die u jaarlijks op uw energienota kunt behalen.

Glassoort U-waarde Besparing op gas per m2 glas Besparing in euro per m2 glas
Enkel glas 5.8
Dubbelglas 2.7 13 m3 €8 euro
Voorzetraam;
geen coating
2.8 12 m3 €7 euro
Voorzetraam;
coating
1.8 15 m3 €10 euro
HR 1.8 16 m3 €11 euro
HR+ 1.5 20 m3 €14 euro
HR++ 1.2 24 m3 €16 euro
Driedubbelglas 0.6 25 m3 €17 euro

Let op: de bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Om achter de exacte besparingen te komen kunt u het beste contact opnemen met meerdere glaszetters die voor u een kostenoverzicht met het rendement per glassoort maken. Dit kunt u doen door vrijblijvend en gratis een aanvraag in te dienen via het offerteformulier.

Wat kost hoogrendementsglas nu precies?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij glazenmakers uit uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.