Hoogrendementsglas is duur, zo denken we vaak. Daarom wachten veel mensen die nog ergens in de woning enkel glas hebben met het vervangen door dubbel glas. Maar hoe verstandig is dat? Over welke bedragen hebben we het eigenlijk; wat kost dubbel glas? En u schijnt er ook weer mee te besparen, over hoeveel geld hebben we het dan? Kortom: wat zijn de kosten isolatieglas?

Wat zijn de kosten van isolatieglas?

Voordat we gaan bekijken wat hoogrendementsglas precies kost, is het belangrijk om te beseffen wat u precies voor die kosten krijgt. Veel mensen schrikken immers van de prijzen voor isolatieglas, maar vergeten de vele voordelen.

Allereerst is er het verhoogde wooncomfort. Het is lekker om in een ruimte te wonen waar een prettige temperatuur aanwezig is en waar het vooral niet tocht. Wanneer u nu in een woning of deel daarvan woont met enkel glas, zult u wel herkennen dat het er vaak niet lekker warm kan worden en dat er altijd wel enige vorm van tocht aanwezig is. Dat is vervelend en op z’n zachtst gezegd niet aangenaam binnenshuis. Met dubbel glas kan dit verleden tijd worden. U kunt dan gewoon de binnenruimte behaaglijk warm stoken als het buiten koud is en u bent van die vervelende tocht af.

Bovendien kunt u met hoogrendementsglas besparen op de energierekening. Doordat het met enkel glas niet lekker warm is te krijgen, zal de CV ketel voortdurend bezig zijn om de kamer warm te stoken. Dat lukt niet of nauwelijks doordat de warmte heel eenvoudig naar buiten kan ontsnappen. Het moge duidelijk zijn dat dit veel aardgas vereist en dit dus allemaal verloren geld is.

Wanneer u dus geld besteedt aan het aanschaffen en laten plaatsen van dubbel glas, dan betaalt u niet enkel voor dat dubbele glas. U betaalt eveneens voor een grote verbetering in het wooncomfort en dat maakt de lasten dan al een stuk dragelijker. Bovendien kunt u behoorlijk wat energie besparen met dubbel glas, waardoor het niet enkel een kostenpost, maar vooral een investering wordt. Kortom: houd ook zeker de positieve bijkomstigheden in de gaten en staar u niet blind op de soms hoge kosten!

Wat kost HR++ isolatieglas?

Aangezien HR++ glas het meest gebruikte hoogrendementsglas is, zullen we onze vergelijking daarmee beginnen. De kosten voor HR++ glas hangen uiteraard geheel af van het type woning waar u nu woont. Een grote woning met veel ramen is logischerwijs duurder om aan te passen met dubbel glas dan een klein appartementje met ramen van een geringe oppervlakte.

Als richtlijn kunt u aanhouden dat het vervangen van HR++ glas zo een €140 euro per m2 kost. Dit richtbedrag is inclusief alle mogelijke kosten, dus inclusief voorrijkosten van de glazenmaker, loon voor de glazenmaker, BTW, afvoerkosten van het enkele glas, enzovoorts. U bent voor die €140 euro per m2 dus geheel klaar.

Een appartement zal vaak zo een 15 m2 glas bevatten, waardoor u rond de €2000 euro zit voor het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Een vrijstaande woning heeft vaak fors meer glas, gemiddeld zo een 45 m2, waardoor de kosten rond de €6000 euro liggen.

Kosten overige soorten

Behalve het veel voorkomende HR++ glas, komen er steeds meer varianten op de markt. Het grootste verschil zit in het soort gas (veelal argon gas) dat tussen de twee glazen platen wordt gebruikt en de dikte van het glas. Hoe beter het gas en hoe dikker het glas, hoe beter de isolatie. Simpel gezegd geeft het aantal plusjes aan hoe goed het glas isoleert; HR++ is dus beter dan HR+ glas maar HR+++ is nog net weer wat beter.

Het isolerende vermogen wordt aangeduid met een zogenaamde U-waarde. Het is hier niet de juiste plek om uitgebreid uit te leggen hoe die U-waarde in elkaar steekt, maar als u onthoudt dat een lagere U-waarde beter is, bent u al een heel eind!

Zoals we eerder aangaven liggen de totale kosten voor HR++ glas op zo een €140 euro per m2. Dit is echter inclusief alle arbeidskosten, voorrijkosten enzovoorts. De kosten voor enkel het glas liggen op ongeveer €80 euro per m2. Aangezien deze ‘kale’ prijs handiger is om te vergelijken (arbeidskosten en voorrijkosten hebt u immers bij alle soorten glas) zullen we ons richten op die prijzen.

Hoogrendementsglas prijzen

Links: Enkelglas, Rechts: Dubbelglas. Er is duidelijk meer warmteverlies in de woning links.
De oudste variant hoogrendementsglas is het ‘simpele’ dubbel glas. Hierbij bestaat de ruit uit twee lagen enkel glas die op een kleine afstand van elkaar zijn geplaatst. De ruiten zijn luchtdicht afgesloten en de lucht in het midden dient als isolator om de warmte binnen – of juist buiten – te houden. U betaalt voor dubbel glas ongeveer €65 euro per m2. De U-waarde is 2.8 tot 3.2. Als u weet dat enkel glas een U-waarde heeft van soms wel 5.5, kunt u nagaan dat het warmteverlies al bijna wordt gehalveerd.

HR isolatieglas

HR glas is eigenlijk gewoon dubbel glas, maar voorzien van een heel dun laagje metaal (een coating). Dat laagje is zo dun dat u het eigenlijk niet met het blote oog kunt zien. Het metaal houdt een boel warmte tegen waardoor de U-waarde tussen de 2.0 en 2.3 komt te liggen. Met een prijs van doorgaans circa €70 euro per m2 krijgt u dus voor enkele euro’s per m2 extra behoorlijk wat isolerend vermogen terug.

HR+ isolatieglas

HR+ glas is nogmaals zo een €5 euro per m2 duurder waardoor u op ongeveer €75 euro per m2 glas zit. De U-waarde ligt tussen de 1.7 tot 2.0 en daarmee circa 15% lager dan HR glas.

HR++ isolatieglas

Nog beter geïsoleerd is HR++ glas. U betaalt hiervoor circa €80 euro per m2 en krijgt hier een U-waarde van 1.6 tot 1.7 voor terug.

HR+++ isolatieglas

De best geïsoleerde consumentenvorm van glas is HR+++ glas (ook wel triple glas genoemd). Hierbij wordt de tussenruimte opgevuld met een edel gas (argon gas) wat heel goed isoleert. U betaalt hier echter flink voor, circa €120 euro per m2, maar u hebt dan ook wel wat. Het isolerend vermogen (de U-waarde) is zo een 1.2 tot 1.5 maar vaak nog lager dan 1.2. Volgens de norm NEN-1279 kan er een U-waarde van 0.9 gehaald worden.

Nog extremer

Er is een variant glas die nog extremer kan isoleren en nagenoeg geen warmte meer doorlaat. We hebben het dan over zogenaamd drievoudig glas met specifieke coatings en een gasvulling. De U-waarde kan dan zelfs dalen tot 0.4. U betaalt dan wel €200 euro per m2, waardoor het voor consumenten eigenlijk niet haalbaar is. Uw besparing op energiekosten is dan immers nog maar zeer gering. De hoogste besparing wordt gehaald als u van enkel glas naar bijvoorbeeld HR++ of zelfs HR+++ gaat.

Wat ga ik per jaar besparen?

De aanschaf van dubbel glas brengt een investering met zich mee. Op den duur bent u immers fors minder kwijt aan stookkosten dan met enkel glas. Als vuistregel wordt vaak aangehouden dat de kosten voor het vervangen van enkel glas door dubbel glas in 8 tot 12 jaar terug te verdienen zijn. Wanneer u dus voor €6000 euro aan dubbel glas kwijt bent, bespaart u ongeveer €500 euro per jaar; dat is dus al meer dan €40 euro per maand!

Uiteraard is dit maar een vuistregel en zult u voor de werkelijke besparing af moeten wachten. Het verschilt heel erg per woning en wensen van de bewoners hoeveel u zult gaan besparen. Het is – zoals hierboven ook al gezegd – belangrijk u niet enkel blind te staren op de kosten en de terugverdientijd. Behalve dubbel glas schaft u eigenlijk ook een verbetering van het wooncomfort aan. Dat is een genot wat iedereen verdient en niet in geld is uit te drukken. Wanneer u eenmaal aan dubbel glas gewend bent zult u verbaasd zijn hoe prettig het is en hoe ver het comfortniveau van het huis zal stijgen. Veel mensen balen dat ze het enkele glas niet eerder hebben vervangen door dubbel glas.

Prijzen hoogrendementsglas 2020

We hebben de eerder genoemde bedragen voor u opgesomd en zijn ze terug te vinden in het tabel hieronder.

Glassoort U-waarde Kosten per m2
Enkel glas 5.5
€40 euro
Dubbel glas 2.8 – 3.2
€65 euro
Voorzetraam excl. coating 2.9
€100 euro
Voorzetraam incl. coating 2.5
€115 euro
HR glas 2.0
€70 euro
HR+ glas +/- 1.8
€75 euro
HR++ glas +/- 1.5
€80 euro
HR+++ glas +/- 1.1
€120 euro

NB. bovenstaande bedragen zijn exclusief installatie maar inclusief BTW en zijn ze gebaseerd op data van januari 2020. Voor de exacte prijzen kunt u meerdere glazenmakers u vrijblijvende offertes laten toesturen.

Welk soort glas heb ik nodig?

Een goede glazenmaker kan u een advies op maat geven omtrent de te kiezen variant glas. Wanneer u nu enkel glas hebt, is de keuze voor het meest gebruikte HR++ glas een goede keuze. Wanneer u die investering net te groot vindt kunt u kiezen voor HR+ glas. Gezien de goede alternatieven voor het wat minder goede dubbel glas, kunt u dus het beste kiezen voor een HR variant. Mocht u gaan voor het adagium (als we dan toch bezig zijn…) dan kunt u altijd nog voor HR+++ besluiten te gaan. Hebt u net de loterij gewonnen dan is het zogenaamde drievoudige glas helemaal top notch, maar we kunnen ons zeer goed voorstellen dat dit voor verreweg de meeste consumenten teveel van het goede is.

Bespaar op de aanschaf

Door meerdere offertes voor uw opdracht aan te vragen krijgt u een goed beeld van de te verwachten kosten. Wanneer u slechts één offerte opvraagt, hebt u geen idee of de kosten die u worden berekend te hoog of juist te laag zijn gezien het prijsniveau in de markt. Door meerdere offertes op te vragen kunt u dat wel inschatten en kunt u dus ook beter bepalen wat de kwaliteit van de glazenmaker is.

Let op dat u niet altijd met de goedkoopste aanbieder in zee gaat. Vraag eerst uitleg waarom die glazenmaker zo goedkoop is en vraag de overige offerte opstellers waarom ze duurder zijn. Misschien wordt er kwalitatief minder goed glas gebruikt of op een andere manier bespaard terwijl u dat helemaal niet wil.

Wat kost hoogrendementsglas nu precies?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij glazenmakers uit uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.