Vrijwel allemaal weten we dat dubbel glas beter zou zijn dan enkel glas. Dat dit zo is, daar zal niemand aan twijfelen. Maar waarom is dubbel glas nu eenmaal beter en hoe kwam men daar eigenlijk achter?

Hoe werd dubbel glas ontdekt?
Glas bestaat alweer een paar duizend jaar. Dubbel glas is echter nog maar een vrij recente ontwikkeling. In de dertiger jaren van de vorige eeuw kwam men er achter dat wanneer er twee ruiten achter elkaar werden geplaatst, de isolatie fors werd verbeterd. Het tochtte veel minder en de ruimten waren veel beter warm te krijgen en te houden. Kortom: een enorm handige uitvinding. De jaren erna werd het dubbele glas steeds populairder; in de jaren ’50 van de vorige eeuw werden de meeste nieuw gebouwde woningen al voorzien van dubbel glas.

Toch zijn er nog vele panden waar enkel glas in te vinden is. Te denken valt aan monumenten met bijvoorbeeld glas in lood (situaties waar dubbel glas iets minder voor de hand liggend is) maar ook zijn er tal van woningen waarin dubbel glas prima toegepast zou kunnen worden maar waarin dit om wat voor reden dan ook niet wordt gedaan. Om die reden hebben we de voordelen van dubbel glas boven enkel glas op een rijtje gezet. Waarom zou u enkel glas moeten vervangen door dubbel glas?

Voordelen van dubbel glas

Links: Enkelglas, Rechts: Dubbelglas. Er is duidelijk meer warmteverlies in de woning links.
Het grote voordeel van dubbel glas is dat de ramen uit twee platen bestaan in plaats van één plaat bij het enkele glas. Dat klinkt evident en is het eigenlijk ook, maar toch vallen alle voordelen hier op terug te leiden.

1) Allereerst verhoogt dubbel glas de isolatie van de woning. Warmte heeft de neiging om net als bij de Wet van de Communicerende Vaten, te vertrekken van een warme ruimte naar een koude ruimte. Warmte in huis wil dus graag naar buiten toe. Als bewoner wilt u dat natuurlijk niet; u stookt immers niet voor niets. Alle warmte die vertrekt, moet weer gecompenseerd worden door het langer laten stoken door de CV ketel. Kortom: warmteverlies kost geld en door met een verhoogde isolatie dit warmteverlies te beperken, kunt u besparen op de energierekening.

2) Een ander voordeel is dat het binnenshuis comfortabeler wordt. Doordat er minder warmte weglekt, blijft de warmte beter verspreid in de woning. Waar het bij enkel glas vaak bij de ramen koud is, is dat bij dubbel glas niet het geval. De temperatuur in de ruimte blijft meer constant dan met enkel glas het geval is en daardoor is het prettiger toeven in de woning. Ook kunt u hierdoor tocht voorkomen, waardoor het comfort in de ruimte wederom verhoogd wordt.

3) Ten derde voorkomt u met dubbel glas dat de ramen snel beslaan. Bij enkel glas ontstaat er al snel condens op de ramen, iets wat er niet prettig uitziet maar ook nog eens de vochtigheid in de woning verhoogt. Ook hierdoor kan tocht ontstaan, wat u dus weer teniet kunt doen door dubbel glas te kiezen.

Wat kost hoogrendementsglas nu precies?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij glazenmakers uit uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.