Iedereen kent de termen enkel glas, dubbel glas, HR glas, HR++ glas ed. wel. Maar wat houden ze precies in? En wat is hoogrendementsglas nu eigenlijk? We zullen in dit artikel kort uitleggen hoe de wondere wereld van hoogrendementsglas in elkaar steekt!

Wat bedoelt men met hoogrendementsglas?
Isolatieglas is al het glas dat voor een betere isolatie zorgt dan enkel glas. Het hoogrendementsglas bestaat doorgaans uit meerdere lagen glas met hiertussen een gas (dit kan gewoon lucht zijn maar ook een gas met isolerende eigenschappen om het glas nog beter te laten isoleren). Vaak gaat het om twee lagen glas, maar er komen ook glazen voor met zelfs drie lagen glas, de zogenoemde triple glas.

Hoe werkt hoogrendementsglas?

Links: Enkelglas, Rechts: Dubbelglas. Er is duidelijk meer warmteverlies in de woning links.
Om de werking van hoogrendementsglas te kunnen begrijpen, is het van belang dat we allereerst de werking van gewoon glas goed begrijpen. Wat is gewoon glas eigenlijk? Glas is een doorzichtig materiaal gemaakt van een bepaalde mix met onder meer zand, maar behalve licht laat dit materiaal ook erg goed warmte en kou door. Wanneer u een huis met enkel glas verwarmt en het buiten koud is, zullen de ramen aan de binnenzijde van de woning koud aanvoelen; de kou komt immers van buiten naar binnen.

Aan de buitenkant van de woning zullen de ramen warm aanvoelen omdat de warmte naar buiten trekt. U kunt dus wel bedenken dat er veel warmte verloren gaat met enkel glas. We zien dat ook allemaal doordat woningen met enkel glas vaak snel beslaan, tochtig zijn en lastig te verwarmen zijn. Woningen met enkel glas zijn dus vaak helemaal niet zo comfortabel en daarom is er hoogrendementsglas. Isolatieglas is door de hogere productiekosten wel duurder dan enkel glas (u hebt immers meerdere lagen glas nodig in plaats van één enkele laag bij enkel glas), maar de hogere kosten verdient u al weer snel terug door het hogere wooncomfort en de besparing op energiekosten.

Isolatieglas zorgt voor een hogere isolatie van het raam. Doordat er geen vaste stof tussen de twee glazen gestopt kan worden (dan kunt u immers niet meer naar buiten kijken), wordt de ruimte vaak opgevuld met een gas dat goed isoleert. Zo houden de ramen de warmte beter vast en gaat er dus minder warmte verloren.

Wat kost hoogrendementsglas nu precies?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij glazenmakers uit uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.