De Zweedse methode is eigenlijk een nette term voor een zelf gemaakte dubbele glazen plaat. Wanneer er ergens al enkel glas aanwezig is en dit om wat voor reden niet door dubbel glas vervangen kan worden, kan dit op de plek zelf worden omgezet in een aan dubbel glas gelijkend product middels de Zweedse methode.

Hoe werkt de Zweedse methode?
Bij de Zweedse methode wordt van enkel glas ter plekke dubbel glas gemaakt. Aan de binnenzijde van bestaande ruiten wordt door middel van kit een glasplaat van 4 millimeter dikte op de plaats vast gezet.

Hierbij wordt gezorgd dat er een spouw (de ruimte tussen de twee glazen platen) overblijft van circa 15 millimeter. Ook wordt er vaak nog een bepaalde coating gebruikt die ervoor zorgt dat de warmte gereflecteerd wordt. Op die manier komt de isolatiewaarde van via de Zweedse methode gemaakt dubbel glas in de buurt van regulier hoogrendementsglas.

Kosten en U-waarde

De Zweedse methode kost in Vlaanderen ongeveer €120 euro per m2. De kosten zijn hiermee vrij fors te noemen, zeker als u in acht neemt dat het enkele glas ook nog eens nodig is en u dus feitelijk maar voor één glasplaat betaalt.

De isolatiewaarde (ook wel U-waarde genoemd) ligt tussen de 1.6 en 2.0. Bij deze waarde geldt dat een lagere waarde beter is. Enkel glas heeft een isolatiewaarde van rond de 5.5 waardoor de kwaliteit van de Zweedse methode wel duidelijk is.

HR+++ glas kost ook ongeveer €120 euro per m2 en biedt een isolatiewaarde (U-waarde) van onder de 1.6. Indien mogelijk, is HR+++ dus een betere optie.

Wat kost hoogrendementsglas nu precies?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij glazenmakers uit uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.