Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hrglas-info.be Onafhankelijk advies over hoogrendementsglas!
Hrglas-info.be

Besparingen

We horen vaak dat er veel geld bespaart kan worden met hoogrendementsglas, maar is dat eigenlijk wel zo? En hoe bespaar je dan? En hoeveel?

Hoe bespaar je met hoogrendementsglas?

Als je op dit moment enkel glas hebt, is het laten aanbrengen van HR glas vaak een flinke kostenpost. De kosten lopen al snel in de duizenden euro’s. Maar hoe kun je dit bedrag weer terugverdienen?

De besparingen die je zult maken ga je terug zien op je energienota door verlaagde stookkosten. In de meeste gevallen zul je aanzienlijk minder aardgas verbruiken. Wanneer een ruimte warm is gestookt en de omgevingstemperatuur koud is, zullen de materialen er alles aan doen om te zorgen dat het in beide ruimten even warm wordt. De warmere kamer zal dus afkoelen en de koudere ruimte zal iets opwarmen. Als het in de woonkamer lekker warm is en buiten ijzig koud, zal de warmte naar buiten willen. Dankzij goede isolatie in de muren gaat dat hoofdzakelijk via de ramen. Omdat de buitenlucht zo groot is, is er van die opwarming niets te merken, maar van de afkoeling in huis is wel degelijk iets te merken. Om die afkoeling tegen te gaan, zal de CV ketel harder moeten stoken en dat kost dus alleen maar onnodig extra energie.

Met hoogrendementsglas kun je het warmteverlies beperken zodat de CV ketel minder hoeft te verwarmen en er dus minder gas nodig is. Deze manier van warmte in huis vasthouden wordt ook wel een warmteonderbreking of simpelweg ‘isolatie’ (dus glasisolatie) genoemd. De energiekosten blijven lager dan het geval zou zijn wanneer er geen hoogrendementsglas aanwezig was.

fabricage van ramen

Wat kun je besparen?

Een belangrijke vraag is hoe hoog die besparing precies kan zijn. Helaas valt daar geen duidelijk antwoord op te geven. De besparing hangt niet alleen af van de soort woning, maar ook van de huidige graad van isolatie, de voorkeuren van de bewoners (hoeveel graden moeten de binnenruimtes zijn bijvoorbeeld), het type CV ketel, het soort glas, hoeveel glas er in z’n totaliteit aanwezig is, en ga zo maar door.

Indicatie

Om toch een indicatie te kunnen geven is de besparing doorgaans enkele honderden euro’s per jaar als er van enkel glas naar HR+ glas wordt gegaan. Een dergelijke investering is over het algemeen binnen 8 tot 12 jaar terugverdiend. Voor een schatting op maat kun je het beste contact opnemen met een lokale glazenmaker. Deze kan je niet alleen vertellen wat de kosten zullen zijn voor het vervangen van glas, maar ook wat de verwachte besparing per jaar zal zijn.

Hierna volgt een indicatie van de besparing die je jaarlijks op je energienota kunt behalen.

Glassoort U-waarde Besparing op gas per m2 glas Besparing in euro per m2 glas
Enkel glas 5.8
Dubbelglas 2.7 13 m3 €8
Voorzetraam;
geen coating
2.8 12 m3 €7
Voorzetraam;
coating
1.8 15 m3 €10
HR 1.8 16 m3 €11
HR+ 1.5 20 m3 €14
HR++ 1.2 24 m3 €16
Driedubbelglas 0.6 25 m3 €17

Let op: de bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Om de exacte besparingen te achterhalen kun je het beste contact opnemen met meerdere glazenmakers die voor jou een kostenoverzicht met het rendement per glassoort maken. Dit kun je doen door gratis en vrijblijvend een aanvraag in te dienen via het offerteformulier.

 

Offertes voor beglazing ontvangen?

Kies voor een erkende glaszetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende glaszetters