Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hrglas-info.be Onafhankelijk advies over hoogrendementsglas!
Hrglas-info.be

Zelf doen of glazenmaker inhuren?

Wanneer je nieuw glas nodig hebt voor een ruitje kom je voor de keuze te staan om hier een professionele glazenmaker voor in te huren of om dit zelf te doen. Aan beide opties zijn voordelen verbonden en wat betreft het zelf plaatsen zijn deze voornamelijk financieel. Glazenmakers zijn specialisten die bepaalde certificeringen moeten behalen om hun werk te mogen doen. Deze certificeringen zijn er niet voor niets en glas zetten is zowel gevaarlijk als zwaar. Of jij dit zelf kunt doen, hangt af van je situatie en van je doe-het-zelf ervaring. Hier vind je enkele risico’s waarmee je te maken kunt krijgen als je de klus zelf oppakt:

> Glas is zwaar

Je zal het misschien niet geloven, maar glas is een erg zwaar materiaal. Werken met glas is dan ook zwaar werk en kun je niet alleen. Wil je meerdere ramen van nieuw glas voorzien, dan zal je merken dat je hier snel moe van wordt. Een glaszetter werkt in dat geval ook niet alleen. Onderschat dit niet. Ga je de klus toch zelf doen, dan is het dus voor je veiligheid altijd het beste om hulp te vragen.

> Glas is gevaarlijk

Glas is een materiaal dat erg makkelijk breekt. Ook is het scherp en kan je grote verwondingen oplopen als er zich een ongeluk voordoet. Zorg dus voor beschermende kleding en handschoenen en voer de klus voorzichtig uit. Het beste neem je meer tijd dan minder, omdat een klein ongelukje soms grote gevolgen heeft.

> Glas is breekbaar

Ga je verkeerd met het glas om, valt het of plaats je het verkeerd, dan kan glas snel breken. Aangezien hoogrendementsglas zeker €80 per vierkante meter kost, zou het jammer zijn als je dit beschadigt.

> Het plaatsen van glas is een specialistische klus

Foutjes bij het installeren van glas kunnen als gevolg hebben dat het gaat lekken. Dat betekent dat lucht de schouw binnen kan komen en dat het edelgas dat voor de isolatiewaarde zorgt ontsnapt. Hierdoor gaat de isolatiewaarde naar beneden, kan condensatie tussen de twee glasplaten geraken en zal je het volledige glas moeten vervangen om dit te verhelpen. Een ander gevolg van fouten tijdens de installatie kan betekenen dat het glas niet goed vastzit en kan bewegen, dat het tocht of dat er een overschot aan condensatie ontstaat rondom de kozijnen.

raam laten inmeten

Toch zelf doen of uitbesteden?

Als je goed voorbereid bent op bovenstaande risico’s, de juiste bescherming en al het nodige gereedschap hebt aangeschaft en weet waar je aan begint, kun je als zeer ervaren doe-het-zelver het glas zelf installeren. Houd er rekening mee dat je dan waarschijnlijk wel een goede garantieregeling misloopt en dat je dus zelf de kosten voor het repareren van installatiefoutjes moet dragen. Door de klus zelf op te pakken kun je bijna 50% besparen ten opzichte van het tarief van een glazenmaker.

Wil je zeker zijn dat je dit kunt, probeer dan eerst het glas van een klein raampje te vervangen en beoordeel het resultaat. Ben je hier tevreden mee en heb je het gevoel dat dit werk je ligt, dan kun je overgaan tot het vervangen van grotere glaspartijen.

Uitbesteden? Kom dan in contact met glazenmakers in jouw regio en vraag gratis offertes op. Zo kun je het aanbod vergelijken en de beste vakman voor jouw klus vinden.

 

Offertes voor beglazing ontvangen?

Kies voor een erkende glaszetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende glaszetters