Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hrglas-info.be Onafhankelijk advies over hoogrendementsglas!
Hrglas-info.be

Wat is hoogrendementsglas?

We kennen allemaal wel de termen enkel glas, dubbel glas, HR glas etc.. Maar wat houden ze eigenlijk in? Wat is hoogrendementsglas precies? We zullen in dit artikel kort uitleggen hoe de wondere wereld van hr-glas in elkaar steekt!

Wat bedoelt men met hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is al het glas dat voor een beter rendement zorgt dan enkel glas. Het isolatieglas bestaat doorgaans uit meerdere lagen glas met hiertussen een gas (dit kan lucht zijn maar ook een gas met isolerende eigenschappen om het glas nog beter te laten isoleren). Vaak gaat het om twee lagen glas, maar er komen ook glazen voor met zelfs drie lagen glas, de zogenoemde triple glas.

Hoe werkt hoogrendementsglas?

Om de werking van hoogrendementsglas te kunnen begrijpen, is het van belang dat we allereerst de werking van gewoon glas goed begrijpen. Wat is gewoon glas eigenlijk? Glas is een doorzichtig materiaal gemaakt van een bepaalde mix met onder meer zand, maar behalve licht laat dit materiaal ook erg goed warmte en kou door. Wanneer je een woning met enkel glas verwarmt en het buiten koud is, zullen de ramen aan de binnenzijde van de woning koud aanvoelen; de kou komt immers van buiten naar binnen.

Aan de buitenkant van de woning zullen de ramen warm aanvoelen omdat de warmte naar buiten trekt. Je kunt dus wel bedenken dat er veel warmte verloren gaat met enkel glas. We zien dat ook allemaal doordat woningen met enkel glas vaak snel beslaan, tochtig zijn en lastig te verwarmen. Woningen met enkel glas zijn dus vaak helemaal niet zo comfortabel en daarom is er hoogrendementsglas. HR glas is door de hogere productiekosten wel duurder dan enkel glas (je hebt immers meerdere lagen glas nodig), maar de hogere kosten verdien je al weer snel terug door het hogere wooncomfort en de besparing op energiekosten.

thermische foto Op deze thermische foto (gemaakt in de zomer) kun je duidelijk zien dat dubbelglas wel degelijk de warmte blokkeert. Op de eerste verdieping links is enkelglas aanwezig en komt er veel warmte de woning binnen. De buren op de 2e en 3e verdieping hebben minder last van de hitte. In de winter werkt het andersom en zal de warmte minder snel het huis verlaten dankzij hoogrendementsglas.

 

Offertes voor beglazing ontvangen?

Kies voor een erkende glaszetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende glaszetters