Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hrglas-info.be Onafhankelijk advies over hoogrendementsglas!
Hrglas-info.be

Soorten hoogrendementsglas

Er zijn talloze soorten glasisolatie, maar welke worden vaak besteld? We beschrijven een aantal varianten op het bekende dubbelglas en bespreken de voor- en nadelen per soort.

1) Dubbel glas

De bekendste onderverdeling in glas is die van enkel glas en dubbel glas. Maar wat is dubbel glas nu eigenlijk? Het is niet enkel twee glasplaten of tweemaal enkel glas tegen elkaar aan geplakt, toch? Er zijn namelijk diverse soorten dubbel glas. Er is allereerst het ouderwetse dubbel glas (de eerste generatie) en bestaat uit twee enkele glazen met een kleine tussenruimte tussen de platen. In deze tussenruimte, ook wel spouw genoemd, bevindt zich normaliter gewone lucht (oude variant) maar wordt HR glas (moderne variant) opgevuld met een edelgas, zoals argon gas, om het isolerend vermogen van de ruit nog meer te verhogen.

Dubbel glas bevat vaak ook een coating die bestaat uit een dun laagje metaal. Hierdoor wordt een deel van het zonlicht tegen gehouden waardoor de warmte in de zomer beter buiten gehouden kan worden. Dat er wat licht tegen wordt gehouden, is voor het menselijk oog niet direct waarneembaar. Daarom zal het binnen minder snel warmer worden maar krijg je nog wel evenveel zonlicht binnen.

glas voor monumenten

2) HR glazen

HR glas is er in gewoon HR glas, HR+, HR++ en zelfs nog HR+++ glas (triple glas). HR staat voor hoogrendementsglas; een term die eigenlijk niet op gaat aangezien er bij glas geen sprake kan zijn van rendement. Het idee is dat het glas in de winter veel warmte binnen of in de zomer juist buiten kan houden. Op die manier hoeft er minder gestookt te worden aangezien er minder warmte door de ramen verloren gaat. Zo bespaar je dus gas en ook geld. HR glas is daarom een goede keuze als er op dit moment oud dubbel glas aanwezig is of als er zelfs nog maar enkel glas aanwezig is. HR glas is per m2 te verkrijgen vanaf €65 euro (voor HR glas) tot ongeveer €120 euro (voor HR+++ glas), maar daar komen dan nog wel de kosten bij om het glas te laten plaatsen. Meer op de prijzen pagina.

> Geluidswerend glas

Voor veel mensen zal het overbodig lijken en klinken, maar er is geluidswerend glas. Dit type glas is ideaal voor mensen die dicht langs een snelweg, onder een aanvliegroute of bij een spoorlijn wonen zodat er minder geluid de woning binnen zal dringen. Ook al zal er niet heel veel geluid gedempt worden, mensen die bij een dergelijke geluidsbron in de buurt wonen, zullen blij zijn met elke vorm van demping. Gedempt glas is glas dat met diverse moderne technieken is vervaardigd zodat het geluidwerende karakter zo sterk mogelijk is.

> Gelaagd en inbraakwerend glas

Inbraakwerend glas is extra sterk glas. Dit type glas bestaat uit diverse lagen glas met hiertussen een sterke laag folie zodat de lagen strak en stevig tegen elkaar aan zijn geplakt. De kosten hiervoor bedragen circa €150 euro per vierkante meter, exclusief kosten om het glas te laten plaatsen en het op dat moment aanwezige glas af te voeren.

> Draadglas

Een ander soort glas is draadglas. Dit glas bestaat uit draad wat bedoeld is als wapening. Hierdoor is het glas extra stevig en werkt het bijvoorbeeld goed tegen inbraken. Het draadglas is vaak aangebracht in vierkantjes en houdt bij een eventuele breuk alle scherven beter bijeen dan glas waarin geen draad aanwezig is. Hierdoor is draadglas veilig, ook wel veiligheidsglas genoemd. Dankzij deze maatregelen is het draadglas niet alleen veiliger, maar werkt het ook inbraakwerend. Een alternatief voor draadglas zou gelaagd of gehard glas zijn, hierdoor kunnen inbrekers eveneens worden vertraagd, al is een complete inbraakwering helaas niet mogelijk met de meest gangbare soorten glas.

inbraakwerend glas

> Gehard glas

Gehard glas is glas dat door een speciale thermische behandeling is gevoerd en daardoor extra sterk is geworden. Het glas is erg stevig en wordt bijvoorbeeld vaak gebruik voor ruimten die extra beveiligd moeten worden, zoals bij juwelierszaken en banken. Dat is echter lang niet de enige toepassing voor gehard glas. Gehard glas wordt namelijk ook voor tal van andere toepassingen gebruikt en dat is vaak zo omdat het glas een andere eigenschap bezit. Gehard glas breekt niet in grote scherven, maar valt in duizenden stukjes uiteen. Dit glas wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in bushokjes. Wanneer er na de jaarwisseling weer eens ergens een ruit van een bushokje is gesneuveld, kan men zien dat het glas in duizenden stukjes uiteen is gevallen. Het voordeel hiervan is dat de kleine scherven minder gevaarlijk (maar nog steeds gevaarlijk!) zijn dan grote scherven. Hierdoor wordt er op tal van publieke plaatsen voor gehard glas gekozen, ook al hoeft het glas zelf niet direct steviger te zijn.

Ook wordt gehard glas gebruikt voor situaties waar het wel stevig moet zijn. Te denken valt aan glazen platen waar op gestaan wordt. Zo zijn er in sommige kantoorpanden of restaurants op hogere verdiepingen mogelijkheden om op een glazen plaat te staan en zo de grond onder je voeten te zien.

Een ander voordeel van gehard glas is dat het beter tegen temperatuurwisselingen kan. Zo wordt voor situaties waar aan de ene zijde een hoge temperatuur en aan de andere kant een lage temperatuur aanwezig is vaak gehard glas gebruikt om te voorkomen dat het glas barst onder de hoge temperatuurverschillen.

> Brandwerend glas

Een laatste bijzonder soort glas is brandwerend glas. Dit glas wordt vaak toegepast in ruimten waar veel waardevolle materialen aanwezig zijn. Te denken valt bijvoorbeeld aan een bank, een groot bedrijfspand of een ruimte met veel gearchiveerde documenten. Omdat de waarde van de in de genoemde ruimte opgeslagen objecten vaak hoog is is het belangrijk deze zo goed als mogelijk te conserveren. Door brandwerend glas te gebruiken kan een eventuele brand enigszins vertraagd worden. Helaas is het glas niet echt brandwerend maar vooral brandvertragend. Wanneer er brand uitbreekt in één van de ruimten zal de brand in die ruimte niet snel gedoofd worden, maar kan wel voorkomen worden dat de brand zich verspreid naar andere ruimten. Het belang hiervan moge duidelijk zijn; het geeft de brandweer langer de tijd om de brand te blussen.

Het is echter wel van groot belang dat er behalve brandwerend of brandvertragend glas nog diverse andere maatregelen worden uitgevoerd. Alleen op die manier is brandwerend glas ook effectief. De brandweer moet immers ook tijdig gealarmeerd kunnen worden en een sprinklerinstallatie of zuurstof afzuiging kunnen beide veel bijdragen aan het bestrijden van brand. Een sprinklerinstallatie is niet altijd even handig, bijvoorbeeld in een ruimte met gearchiveerde documenten. Een afzuigsysteem voor het zuurstof is dan praktischer, hierdoor zal de brand doven en blijven de documenten bespaard van waterschade.

> Zonwerend glas

Nog een ander soort glas dat regelmatig gebruikt wordt, is zonwerend glas. Middels dit type glas kan er een boel zonlicht worden tegengehouden. Dit soort glas wordt vooral gebruikt in kleine ruimten waar in de zomer het erg warm kan worden omdat de ramen op het zuiden staan. Door zonwerend glas te plaatsen kan dit effect verminderd worden. Er komt dan minder zonlicht binnen waardoor er ook een stuk minder warmte binnen dringt. Wel wordt het uiteraard iets donkerder in de ruimte, maar over het algemeen is dat zeker niet storend.

Bovendien hebben bewoners van appartementen of woningen dat er vaak voor over. Een te warm appartement is erg vervelend, vooral omdat dit zonder te overdrijven het hele leven kan beïnvloeden gedurende de warme periode. Zo kun je met hitte slecht slapen en overdag slecht werken en ontspannen. Daarom is het vaak verstandig om behalve zonwerend glas eveneens een airco aan te schaffen. Op die manier kan het ineens een stuk leefbaarder worden. Sommige mensen kiezen ervoor om geen zonwerend glas aan te schaffen en enkel met een airco de ruimte te koelen, maar dan betaal je alsnog heel veel voor stroom omdat de ruimte door het niet zonwerende glas sterk op zal warmen. De airco moet dan ook alle warme lucht afkoelen die anders door het zonwerende glas buiten gehouden kan worden. Hierdoor tekent het belang van zonwerend glas zich dus ook al duidelijk af.

Meer over de glassoorten
HR glas
HR+ glas
Voorzetramen
Zweedse methode
Zonwerend dubbelglas

 

Offertes voor beglazing ontvangen?

Kies voor een erkende glaszetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende glaszetters