Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hrglas-info.be Onafhankelijk advies over hoogrendementsglas!
Hrglas-info.be

Ventilatieroosters

Veel mensen denken dat ventileren veel energie kost. De warmte in je huis wordt immers vervangen door koude lucht van buiten. Dat is misschien waar, maar het valt best mee met de hoeveelheid energie die verloren gaat. Bovendien is ventilatie erg belangrijk voor het wel en wee in een woning. Zonder goede ventilatie kan de gezondheid van de bewoners schade oplopen en kunnen er schimmels groeien doordat er te veel vocht in de woning blijft hangen.

We zullen kort enkele belangrijke voordelen van ventilatie opnoemen. Dat klinkt alsof ventilatie een afgewogen keuze zou moeten zijn, maar ventilatie moet echter altijd plaatsvinden. En dat is mogelijk met ventilatieroosters in het raam.

Ventilatie is goed voor de luchtkwaliteit

De lucht die we uitademen kan niet onbeperkt hergebruikt worden om weer ingeademd te worden. Deze gebruikte lucht moet dus vervangen worden door verse lucht om te voorkomen dat we ongezond worden. Door te zorgen voor goede ventilatie blijft die luchtkwaliteit in orde en wordt de gezondheid van de bewoners bevorderd.

Ventilatie zorgt voor afvoer van vocht

Zoals gezegd ademen we vocht uit en dat vocht moet worden afgevoerd. Daarnaast komt er tijdens het bewonen van een pand ook op tal van manieren vocht vrij. Denk maar aan het bereiden van eten, de vaatwasser, douchen, enzovoorts. Door goed te ventileren kan dit vocht worden afgevoerd waardoor het vocht niet in de muren en ramen trekt. Wanneer hier immers te veel vocht ophoopt kan dit zorgen voor schimmels en andere ellende en bovendien de levensduur van genoemde objecten sterk inkorten.

Per dag wordt er in een gemiddeld gezin zo een 15 liter vocht vrijgelaten! Dit moet allemaal weer naar buiten worden afgevoerd om zoals gezegd de groei van schimmels en condensvorming te voorkomen. Wanneer er eenmaal schimmels aan het groeien zijn, zijn deze weer lastig te verwijderen. Voorkomen is dus vele malen beter dan genezen en daar moet dan ook zeker rekening mee gehouden worden.

Hoe te ventileren?

De volgende vraag is dan hoe je het beste kunt ventileren. Het open zetten van een raam kan hier goed aan bijdragen. Het is dan ook belangrijk om bijvoorbeeld tijdens het slapen te zorgen dat de ramen op een kier staan zodat er continu verse lucht binnen kan komen. Echter doe je dat lang niet altijd in de woonkamer. Het wordt dan immers al snel koud. Daarom is het veel praktischer om te zorgen voor goede ventilatiekanalen en ventilatiesystemen zodat er continu voor verse lucht gezorgd kan worden. Dat is in de praktijk veel meer werkbaar dan af en toe een raam open zetten.

 

Offertes voor beglazing ontvangen?

Kies voor een erkende glaszetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende glaszetters