Enkel glas is drama en dubbel glas is de uitvinding van de eeuw. Zo wordt het althans vaak gebracht. Maar wat is er eigenlijk zo slecht aan enkel glas, waarom zou u moeten kiezen voor dubbelglas?

Wat is er slecht aan enkel glas?
Allereerst is enkel glas erg dun en daar vallen eigenlijk alle problemen toe terug leiden. Zo verlies u bij enkel glas heel veel warmte. Doordat er nauwelijks (zeg maar gerust: geen) isolerend vermogen te vinden is bij glas, gaat er heel veel warmte verloren. Warmte die binnenshuis zou moeten blijven (zoals in de winter wanneer u het binnen warm wilt hebben) gaat naar buiten en warmte die buitenshuis zou moeten blijven (zoals in de zomer wanneer u het binnen koel wil hebben) gaat naar binnen. Dat komt dus doordat glas warmte doorlaat. Nu zou dat nog niet zo heel erg zijn, zij het niet dat u moet betalen om het binnen warm te krijgen. U betaalt immers voor het gas dat de CV-ketel verbruikt. Wanneer er dus continu opgewekte warmte naar buiten vertrekt, betaalt u eigenlijk alleen maar om de buitenlucht op te warmen. Dat is zonde van het geld en zonde van het milieu.

Een ander nadeel van enkel glas is dat de ramen vaak beslaan. Doordat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten soms hoog kunnen zijn en een dunne, enkele laag glas die twee ruimten van elkaar scheidt, ontstaat er snel condens op de ruit. Hierdoor beslaan de ramen, wat er niet prettig uitziet en bovendien de ruimte binnenshuis erg vochtig maakt.

Nog een groot nadeel

Een derde groot nadeel is dat er bij de kozijnen met enkel glas vaak koude zones ontstaan. De ruimte kan op zichzelf goed verwarmd zijn, maar zult u hier wel veel temperatuurverschillen vinden. Bij de radiatoren of andere warmtebron zal het lekker warm zijn, maar bij de ramen kan het ijzig koud zijn. Dit komt dus doordat de ramen de warmte naar buiten laten glippen.

Hierdoor krijgt u een heel wisselend klimaat binnen en kan het bovendien zo zijn dat er luchtstromen op gang komen en het dus gaat tochten.

Kortom: bij enkel glas verliest u veel warmte en betaalt u dus teveel aan stookkosten, zit u vaak met tocht en hebt u snel last van beslagen ramen. Bij dubbel glas hebt u die problemen niet of althans veel minder, waardoor dubbel glas een grote comfortverbetering met zich mee brengt.

Wat kost hoogrendementsglas nu precies?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij glazenmakers uit uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.